12 причини, защо няма да си купя акции на Facebook

Огромен интерес предизвика публичното предлагане на акции на най-голямата социална мрежа в света през изминалата седмица. Огромен брой хора искаха да си купят акции, като този манталитет не познаваше националност и профил. Всеки искаше да е част от нещо голямо. Освен, ако не е търсен опит за краткосрочна печалба, то за мен това е недалновидна инвестиция в дългосрочен план.

Използвал съм статия, която е публикувана в WSJ, за да създам моя версия на 12-те причини, поради които няма да си купя акции на Facebook:

 1. Неефективност на рекламата. Няколко огромни рекламодателя изтеглиха своите реклами от Facebook, тъй като според тяхната статистика и задълбоченият им анализ те се оказаха неефективни. Въпреки, че за последната година е реализиран приход в размер на 3,7 милиарда долара, то

  За или Против

  за мен този вид реклама си остава крайно неефективна (аз също съм имал лични своите наблюдения).

 2. Личната информация, която Facebook съхранява е изключително детайлна. Макар в краткосрочен план това да се окаже все пак ефективно в някаква степен, то в дългосрочен считам, че хората ще бъдат притеснени от предоставяната на рекламодателите информация за тях и техните личности, което ще редуцира нивото на споделяна такава.
 3. Потенциал. До момента над 900 милиона души на планетата или над 10% използват Facebook. Интересно е защо другите не използват и растежа се забави значително спрямо първите години на FB? Явно няма толкова много потенциал за увеличаване на броя хора, които да се включат в нея.
 4. Мобилни? Все повече хора използват Facebook през мобилни телефони, където е трудно да ви се показват реклами, респективно да се очакват приходи от това. Въпреки намерението това да се промени, то опита до сега доказва, че това прави страницата неудобна за потребителите.
 5. MySpace. Спомнете си еуфорията. Сега еуфорията е дори по-голяма, защото света е сякаш по-малък, но моделът е ясен. Дали все пак Facebook няма да последва толкова много мрежи, които бяха определяни като невероятни и все пак се оказаха към днешен ден на дъното.
 6. Еднолично управление. Представете си, че нещо се случи с Марк Зукербърг. Къде ще се окажат цените на акциите тогава? Моделът е малко по-различен от този на Стив Джобс, тъй като там говорим за производство, а и Apple са доста по-стара компания с традиции. Загубвайки лидера си по някакъв начин, то Facebook ще изяде брутален шамар при цените на акциите си.
 7. Постоянните недомислени промени във Facebook се оказват източник на огромно потребителско недоволство. Спомнете си внедряването на TimeLine, чието премахване е в основата на най-големия скам в социалната мрежа днес. Освен всичко останало съществуват и сериозни технически проблеми около социалната мрежа, което допълнително ядосва нейните потребители.
 8. Мотивация. Парите променят хората… често една от най-значимите промени се оказва стагнацията по отношение на креативността.
 9. Инвеститорите. Те не се интересуват от нищо, а от правенето на пари. Това обаче изисква постоянно изкачване и подобряване на продуктите. Интересно ще е какво ще се случи при първото намаляване на печалбите или дори загуба за компанията от тяхна страна. Те буквално могат да я погребат, че в бъдещ план дори да уволнят шефа й.
 10. Задържане над водата. Интересно е, че след растежа от 88% през изминалата година в приходите на компанията с популяризирането на Facebook ads е определен като непостоянен. Да видим как ще реагира пазара, когато този процент намалее в края на годината, защото в 95% от случаите това ще се случи.
 11. Разширение. За разлика от Google Inc, които са изключително разтегливи около интересите си в мрежата, че дори и извън нея, Facebook се концентрира основно върху нея, като при евентуален проблем компанията ще увисне във въздуха и ще срине цените на акциите си.
 12. Свръхцена за акции. Големия шум около публичното предлагане на акции на компанията допринесе за свръх увеличение и балон около цената на акциите и на първичното предлагане, което беше заклеймено от над 80% от експертите в областта. Според тях цената е незаслужено висока и е чисто психологическа, като хората купуват акции емоционално, а не стратегически.
Статията е използвала като отправна точка материали от Wall Street Journal.
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.