5 топ SEO стратегии за Google.bg

Днес ще си поговорим в една по-кратка, но мисля стойностна тема за това, кои са факторите, които поне според личните ми наблюдения в SEO или както е на български език оптимизация за търсачки работят изключително добре в локалната версия на Google.

Държа да отбележа, че основното ми занимание е по-скоро професионален SEO копирайтинг, отколкото оптимизация за търсачки, но все пак имам и няколко доволни клиента за SEO, пък и се ровя в темата от поне 3-4 години и то доста подробно.

Доста клиенти и партньори предпочитат аз да публикувам създаваните статии като допълнителна услуга за по-голям ефект, което всъщност работи в тяхна полза.

1. Домейн името

Да, домейните с ключова фраза все още работят доста добре у нас. Въпреки EMD ъпдейта на Google, то сега за сега това не влияе на по-старите домейни, че дори и на такива, които са на кирилица. Все пак имайте предвид, че за бъдещето това не може да се гарантира.

Лично съм тествал ефектите на домейни на кирилица и на латиница, включващи ключови думи и те се класират страхотно на този етап (EMD засегна силно англоезичния Google), но съществува сериозен риск в тази насока според редица оптимизатори за търсачки.

Бъдете силно нащрек при вземане на подобни решения и по-добре се консултирайте с експерт. От Google твърдят, че ще се набляга на бранд домейните т.е. такива, изразяващи името на фирмата за в бъдеще, но все пак не всеки блогър има фирма нали 😉

 

2. Съдържание и блог

Колкото повече толкова повече, както казва Мечо Пух. В случая добавянето на блог към вашия сайт и на ново и полезно съдържание постоянно, често може да ви помогне значително за класирането ви в Google.bg. Когато говорим за добре поддържан фирмен блог, то можете да се обърнете към експерт в областта на SEO копирайтинг услугите, който да приложи 1-2 трика, за да сте сигурни, че всичко работи във ваша полза.

Все пак не забравяйте и вътрешната свързаност на отделните страници и публикации. Ако имате много съдържание, то и изграждането на връзки за целите на SEO е по-лесно. Прост пример е да публикувате и в директориите за статии, за него малко по-долу. Често може да ви се наложи да потърсите и качествени SEO копирайтинг услуги, но все пак с тях знаете, че получавате най-доброто за своите пари.

 

3. Анализ на конкуренцията

Няма SEO оптимизатор, който да мине без този подход. Да знаете къде се намират конкурентите ви е най-важното нещо. С други думи не е нужно да изпреварите всички докато тичате от мечката, а да изпреварите последния 😉 Все пак като

SEO панда

Е за тея животни става въпрос

изпреварите него и го изяде мечката, тя ще подгони вас, защото вече вие сте него и така ще трябва отново да изпреварите този пред вас.

Все пак най-добрия вариант е да проучите стратегията на най-бързия в надбягването, за да можете да се мерите с него, защото мечките може да са няколко (внимавайте за конкретни видове мечки със странна окраска, ядящи бамбук).

Използвайте тактиката на всичките си конкуренти, когато това е приложимо, за да сте сигурни, че ще постигнете оптимални резултати. Разпределете и действията си във времето по начин, по който те биха изглеждали натурални пред Google. А някои от конкурентите ви могат да ви дадат наистина страхотни идеи за Link Building.

 

4. Релевантни връзки от поддържащи/партньорски/нишови сайтове или директории за статии

Ами на този етап за мен това е най-мощното оръжие, което естествено има пряка връзка с горните 3 посочени подхода. Защо? Защото една от най-честата практика е създаването на собствено релевантно SEO оптимизирано съдържание за уеб сайтове, което е качено на сайтове с добре подбрани имена на домейни, тактика, която може би вече конкуренцията прилага.

Не е важно количеството, а качеството, колкото то пада, толкова повече ще се налага да компенсирате с количество, но все пак имайте едно наум в тази насока.

Тук директориите за статии могат да ви свършат страхотна работа, ако нямате друг ресурс. У нас гъмжи от такива, като някои от тях предпочитам да използвам, други като тези от мрежата на Saitbg.COM и още няколко избягвам. Причините? За мен те не предоставят нивото на обслужване, което очаквам от тях, но те очакват от мен такова т.е. не са ми рентабилни.

Колегите, които имат една или няколко директории са доста по-добрия вариант и знам, че са подобрили значително сайтовете си, защото все пак те им носят връзки, а не чакат на куцо, кьораво и сакато да им спами из сайтовете. Или да напишат шедьовъра на живота си по темата висок холестерол например за подобен тип сайт.

*Нямам никакво намерение да публикувам по 5 статии, че и те да отговарят на 5 различни условия, та да ми ги постнат в 3 социални мрежи…мерси много!! Използвам други доста по-добри услуги… малко се отплеснах и май отидох към хейтърски си блог, но…

 

5. Висока полезност на създаваното съдържание

Отново ви занимавам с работата на един професионален SEO копирайтър, но няма как. Ако не можете да създадете полезност на вашето съдържание, то вие се лишавате от сериозна и важна аудитория, която с удоволствие би предоставила линк в своя сайт или блог към вас.

Решете проблем, накарайте хората да оценят това, което им давате, поощрете ги да споделят написаното от вас като изключително полезно защото то е такова.

Това е един страхотен начин да привлечете огромен брой линкове към себе си. Не пишете за неща, които са казани 1000 пъти или поне не само за тях. Например някои неща в тази статия са повтаряни доста, други не са толкова, но за мен като автор е важно, че те са събрани на едно място като истински SEO авангард, който може да ви помогне да изпреварите конкуренцията в SERP на Google.bg…поне за сега 🙂

Дано и днес съм ви бил полезен…за другото – вижте ми телефона в страничната лента 😀

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

2 thoughts on “5 топ SEO стратегии за Google.bg

 1. Първо – поздравления за готиния дизайн на блога ти 🙂

  Относно темата – съгласен съм за повечето от нещата, които си изброил.

  Бих искал да си изкажа мнението си по това, за което смятам, че не си (много) прав 🙂

  Името на домейна – рано или късно според мен всички exact match домейни с ниско качество ще бъдат резнати 😀

  Идеята на Гугъл е да има все повече брандове и хората да търсят предимно по бранд. Точно за това направиха и авторството – за да се покажи, че зад дадения сайт стои даден човек (бранд), а не хората да се чудят къде ще отидат ако цъкнат на резултат изработка-на-уеб-сайт-и-оптимизация-на-сайт.cоm 🙂

  Второто нещо за което не съм съгласен с теб са директориите за статии 🙂

  Някои хора не се опитаха да ме разберат и ме нахейтиха в един форум за предприемачи, но вече няма никаква полза от директориите за статии.

  Гугъл е забанил по-голямата част от тях, а тези, които още не са гризнали дръвцето – тепърва им предстои 🙂

  Това ще рече, че дори да пуснем 100% уникални статии в тези блогове, Гугъл или няма да отчете връзките от там или още по-зле – може да има и негативен ефект върху сайта ни.

  С две думи – всеки линк, който е лесен или сравнително лесен за получаване или не се зачита или се наказва 🙂

  По-наблюдателните биха забелязали, че вече не се занимавам с подобен тип сайтове, създадени единствено с цел за манипулация на резултатите. Оттървах се от няколко неуспешни проекта, но съм доволен, че не се занимавам вече с глупости, одобрения, оплаквания и т.н.

  И въпреки, че се зарекох повече да не пиша за SEO (защото хората не могат да оценят информацията, която им давам от първа ръка), дори изтрих няколко мои блога – ще споделя какво в момента дава много силен ефект:

  Времето прекарано в сайта!

  Ако теоретично имаме 10 почти еднакви сайта, но само в един от тях хората стоят в него 10 пъти повече време, отколкото в другите 9 сайта, това неминуемо ще направи сайта тръстов и нищо чудно да изпревари сайтове с много повече като брой и качество линкове.

  Защото – замисли се: линковете донякъде могат да бъдат манипулирани. Можеш да купуваш, да създаваш от твой ресурс и т.н.

  Потребителско поведение обаче няма как да симулираш 🙂

  Бих развил още темата, но ще се отплесна и ще стане доста дълъг коментар.

  Поздрави, Андрей.

  • Андрей, не мисля, че ще е чак толкова радикално поведението на Google – Мисля имат твърде много да губят, ако не стане тая дето я мислят. За времето съм напълно съгласен, но все пак трябваше да се огранича до някакви граници да не стане твърде дълъг поста…че и аз не обичам прекалено дълги…може би във втора част 😉 Поканен си за гост автор 😛

   За директориите при мен дават доста добър резултат да ти кажа…точно с такива линкове избутах доста напред един сайт за няколко седмици. Естествено по-голям резултат дават затворените директории, където се съблюдава качеството. Самият аз вече на практика пусна две нишови такива, като одобрението става доста мъчно и трябва да се пише по мейл, ако някой иска да пусне статия, никакви свободни съчинения, както в основната ми директория за статии Article-bg.eu…все пак мисля нея да я оставя отворена още поне няколко месеца, пък да видим какво ще излезе…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.