7 съвета как да накарате хората да ви четат

Макар в масовия SEO копирайтинг по директориите за статии основната цел на създаването на публикации да бъдат връзките, които те генерират, то не може да се отрече и факта, че те носят и някакъв трафик. Все пак как да накарате хората да не затварят бързо таба с вашата статия, а да ги мотивирате да я прочетат е темата на днешното ни занятие.

1. Заглавието е важно. Създавайте интересни и конкретни заглавия, предоставящи обещание за бърза информация без локуми. Можете да погледнете и статията в този блог за SEO копирайтинг, озаглавена „5 уникални съвета, за да пишем страхотни заглавия”. Заглавието е това, което привлича вниманието.

2. Използвайте списъци. Те обещават краен обем информация, пример: „6 съвета…”. Посредством тях ще можете да гарантирате определен брой неща, които потребителя би научил, ако прочете вашата статия. Неномерираните списъци също са по-добър вариант от чистия текст.

3. Не прекалявайте с дължината на статиите.Аз избягвам да пиша маркетинг или SEO статии, които са по-дълги от 1000 думи. Всъщност правилото ми е, че всичко над 500 думи трябва да е шедьовър, за да ме накарате да го прочета. Не натоварвайте потребителите, а бъдете конкретни и акуратни в най-малки обеми.

Как да ви четат

4. Добавете снимки или видео. Добавянето на снимки или видео (когато това не е забранено от администратор) е чудесен начин да визуализирате своите идеи. Фантазията на хората е станала изключително постна, те гледат телевизия и възприемат най-силно образите от екрана, а не текста, около него. Бумът на инфографиките се дължи именно на това. Използвайте и пояснения към снимките, които включвате.

5. Използвайте удебелявания, курсив, абзаци и подзаглавия. Провокирайте интереса на потребителя като подсилите визуално елементите в текста. Дори да няма намерение да чете статията, а просто да я „сканира”, което е масова практика днес при липсата на време, то той, без да иска ще прочете дебелия, наклонения текст или подзаглавието. Кратките абзаци улесняват четенето и хората са по-склонни да четат подобен текст. Аз лично предпочитам да използвам абзаци с дължина между 4 и 7 реда (2-5 изречения).

6. Предоставете нова и актуална информация. Никой не обича да чете нещо старо. Добра практика е да проучите темата и да анализирате, за да можете да дадете нов поглед или изводи за изнесени вече масови данни. Това е изключително полезно, когато няма какво ново да съобщите, но искате да публикувате такава статия. Още в началото на статията използвайте един от топ трите си аргумента, за да я напишете.

 7. Използвайте проверена статистика. Хората винаги обичат да получават по-комплексна информация и това е нещо, което моя опит е доказал. Покажете им какъв процент от хората мислят като тях.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

One thought on “7 съвета как да накарате хората да ви четат

  1. Много добра статия! Благодаря за съветите. Аз също съм твърд поддръжник за това да не се прекалява с дължината на статиите. Много рядко ми се налага да прекрачвам границата от 500 думи, тъй като статията в повечето случаи се разводнява. А и потребителите като видят нещо толкова дълго доста често затварят страницата, търсейки нещо по-кратко и простичко обяснено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.