Каква е разликата между копирайтинг и SEO копирайтинг

Писал съм няколко статии за SEO копирайтър и SEO копирайтинг в този блог. Днес обаче ще разгранича две важни понятия в тази насока, с които хората често не са наясно.

Като цяло се възприема, че самият SEO копирайтинг е с качеството на стандартния такъв. Това обаче не е точно така, ако си говорим честно и професионално. По-долу ще опишем защо.

Копирайтинг

Тази услуга има за цел създаването на продуктови текстове, които от своя страна целят най-голямо влияние над потребителите. Осигуряването на тяхното доверие и информирането им за даден продукт или услуга. Класическия копирайтинг има за цел да убеди потребителите като маркетингов инструмент, че те имат нужда от даден продукт или услуга посредством отговор на въпроса „Защо?”. Той не е толкова ориентиран към търсачките, макар това да не е изключено като опция в дългосрочен план, но естествено оскъпява още повече тази услуга.

Освен за уеб, самият копирайтинг предлага създаването на всякакви рекламни текстове, послания, слогани и т.н. Все неща, които да осигурят повишаване на вашите продажби сред таргет групата ви от потребители в интернет.

Копирайтинг за повече продажби

Цената за този вид услуга е значително по-висока, тъй като изисква високо ниво на полезност и креативност, което означава отделяне на време от един копирайтър, който да се запознае в детайли със съответната материя и да бъде максимално полезен, като повиши продажбите на фирмата – свой клиент.

SEO копирайтинг

Все по-популярният SEO копирайтинг от своя страна е услугата за създаването на уникални авторски текстове с високо насищане на ключови думи. Благодарение на качествените SEO статии вашият сайт може да подобри в пъти своето класиране в търсачките като Google, което е сериозна мотивация за всеки, търсещ сериозно онлайн присъствие. Този процес е първо ориентиран към търсачките и чак след това към потребителите. Текстовете си остават смислени и леки за четене, но все пак рядко предоставят интересна информация на читателя.

Все пак степента на полезност на SEO статиите, които се създават чрез процеса на SEO копирайтинг е доста по-ниска от класическия такъв. Някои хора ще кажат, че това не е така, но практиката ми в двете области, разпростираща се в над 5 години е доказала именно това. Другото е просто твърдение с цел продаването на продукт на клиентите и сякаш няма реален досег с практиката и използването на ефективни метрики.

Хората, търсещи директния SEO ефект не са склонни да плащат цената, която плащат при класически копирайтинг, а това от своя страна минимизира времето, което се отделя за създаването на една статия, а така респективно за времето, нужно за написването на 1 маркетингова статия, един копирайтър може да създаде 2,3 и повече SEO такива.

В следствие от горното идва да заключим, че макар по-евтини, самите SEO статии нямат това високо ниво на полезност, като добре изпипаните статии създадени с цел маркетингов успех (те със сигурност притежават такова, но не бихте ги споделили във Facebook например, което е достатъчно показателно и оборва моите критици).

Ако трябва да бъдем точни и двата подхода имат своето място под слънцето. Естествено най-удачния вариант при разполагането с достатъчен бюджет е съчетанието от двете, но това често е пречка за много компании, които откровено не искат да инвестират подобни средства.

Препоръка: Ако имате ограничен бюджет и искате да постигнете максимален ефект с него, то:

  1. Поръчайте на професионален копирайтър създаването на текстове за вашия уеб сайт, които са изработени по маркетингов модел т.е. по метода на класическия копирайтинг.
  2. Поръчайте създаването на SEO статии, които възнамерявате да публикувате в различни други подържащи, сателитни, или партньорски сайтове. Така няма да платите много пари, но ще получите известен трафик (макар не колкото след стандартен копирайтинг) и разбира се линкове, които да подобрят класирането ви в търсачките.

Ако имате нужда от създаването на маркетингови или SEO статии, то не се колебайте да отправите своето запитване към нас, чрез формата за контакт в този блог. Препоръките ни също можете да разгледате от основното меню на сайта.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.