SEO копирайтинг – 4-те най-често допускани грешки + бонус съвет

SEO копирайтинг дейността не е във възможностите на всеки. Често хората си мислят, че прочитайки няколко важни съвета в интернет техните SEO копирайтинг умения ще се подобрят трайно.

Истината обаче е различна. Най-често имплементираме в нашите текстове 1-2 нови трика, които сме запомнили, а останалите сякаш пренебрегваме и забравяме. Това е всъщност дори оптимистичен сценарий при нормални обстоятелства. Ако човек не е тясно специализиран в областта на копирайтинг услугите и то по-конкретно в SEO копирайтинг частта, то рядко можем да бъдем еднакво ефективни в първия и последния текст, който създаваме.

Днес съм ви подготвил кратък списък с 4-те най-често допускани грешки при подготвянето на съдържанието за фирмения ви уеб сайт като част от цялостната ви SEO кампания.

SEO копирайтинг грешки

SEO копирайтинг грешки

1. Прекалено насищане на ключови думи в текста

Много хора прекаляват с използването на ключови думи и фрази в текста. Добрият SEO копирайтър трябва да разбира кога може да използва по подходящ начин зададената му ключовата дума.

Негова задача е да създава текст, който да бъде лесен за четене и да не кара потребителите да имат постоянното усещане за тавтология. Все пак, ако сте решили сами да създадете текстовете в своя уеб сайт, то внимавайте за този проблем.

 

2. Текстовете ви са създадени изцяло за търсачките, а не за хората

Логично е при SEO копирайтинг усилията си да се фокусирате малко повече върху търсачките, вместо върху потребителите. Наред с подобреното присъствие на ключовите ни фрази все пак е добре да предоставите и нещо, което би било полезно за хората.

Една полезна статия може да направи повече за вас, отколкото 10 безсмислени текста в SEO аспект. Да не споменаваме и склонността към социалното взаимодействие, която ще провокирате трайно у потребителите.

 

3. Подценявате качеството за сметка на количеството с идеята да спестите пари

На никой не му се плащат много пари за SEO копирайтинг услуги. Често хората наемат хора без опит да вършат нещо, което откровено не могат. Логично е всеки копирайтинг експерт да е по-скъп от подобен новопосветен в занаята любител, студент или друг „гений“ на копирайтинг изкуството.

Качеството ви гарантира резултати! То не е просто безсмислен спам под формата на някакъв текст, написан в зависимост от възможностите на човека, който го създава.

Напоследък се сблъсквам с общата заблуда, че ако някой е PR, журналист или филолог (най-често студенти от тези специалности, че ако може да работят и за малко пари :)), то той може да пише статии за климатици, дограма и отслабване например. Не, тези хора могат да ви напишат прес релийз, новинарска статия или анализ на политическо събитие, но когато говорим за продуктови ниши, то те в повечето случаи са неефективни.

 

4. Текстовете ви са наситени с нерентабилни ключови думи

Когато създавате свои текстове или използвате професионални SEO копирайтинг услуги, то е добре да се фокусирате върху ключови думи, които могат да ви донесат реални и лесно постижими резултати с оглед на факта, че за тях няма прекалено голяма конкуренция. Друг проблем е и когато ключовите думи са твърде общи.

Така например едва ли има смисъл да насищате един текст с ключова дума застраховки, когато можете да го обогатите например със застраховки живот в София“. Така се фокусирате върху по-ефективни за вас ключови фрази, стига разбира се да предлагате конкретно това, което описвате. Този подход може да се реализира по най-добрия начин след т.нар. анализ на ключови думи (keyword analysis).


Бонус съвет

Винаги когато пишете своя SEO статия използвайте най-важната ключова дума в първото изречение. Ако не можете да я включите, то може би ще се наложи да преосмислите концепцията си за конкретния материал или да наемете експерт в областта на SEO копирайтинг услугите 🙂

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.