Текстове, които продават

Днес ще ви разкрия от най-дълбоко пазените тайни, които определят един копирайтър като истински експерт в това, което прави. Ще се постарая да ви разкрия няколко съвета, които могат да се окажат наистина безценни при създаването на текстове, които продават.

Държа да подчертая, че днес не говорим толкова за SEO копирайтинг, колкото за чист копирайтинг. Това все пак ще стане по-ясно и от долните препоръки, които съм предложил. Писането на текстове, които продават не е лесна задача. То разчита на няколко много важни въпроса, на които трябва да си отговорим:

 

Кой ще чете това, което пишем?

Оформете профил на средностатистическия потребител, който ще чете вашия текст. Поставете се в неговите обувки и мислете като него. Какво искате да чуете, за да купите един продукт? Какво би наклонило везните? От какво има нужда този човек и защо? Колко би платил и от какво би се лишил?текстове които продават

 

Колко да са дълги изреченията?

Хората са мързеливи и стават все по-мързеливи. Те не четат. Не ги губете в дълги изречения, защото могат да загубят емоцията и интереса си към продукта. Бързо, находчиво, интелигентно ги поведете към мястото, на което искате да бъдат – в страницата ви за поръчки. За мен специално, изреченията, които продават не са по-дълги от 15 думи. Тези, които обаче вършат истинската работа и т.нар. Call to Action рядко са по-дълги от 7-8 думи.

 

Колко е дълъг текстът?

Не натоварвайте излишно читателите си. Дайте им възможност да прочетат всичко на един дъх, за да реализирате ирационалните им емоции. В техния ефект се е убедила цялата PR и маркетинг общност. Макар и недобра идея от гледна точка SEO копирайтинг, то по-краткото е по-добро. Създайте завръзка, пик и развръзка, която да запали клиентския фитил и да провокира действие.

 

Как да оформим визуално нашия копирайтинг шедьовър?

Използвайте подсилващи посланието визуални елементи. Удебелете, подчертайте, наклонете. Използвайте подзаглавия, списъци, подточки. Наблегнете на всеки ключов детайл, който може да убеди клиента да поръча. Все пак не прекалявайте с пренасищането на визията, защото можете да разсеете потребителите.

 

А думите?

Думите са кратки. Избягвайте сложните и дълги думи. Единствено допустими са само ако карат вашия текст да звучи изключително експертно. Все пак не прекалявайте. Използването на по-дълги думи е приложимо и когато искате да повишите художествения елемент в текста.

 

Коя е най-силната дума?

Най-силната дума си ТИ! Ти прочете тази статия! Ти ще харесаш тази статия! Ти дори може да научиш нещо от нея! Та нали за това я пиша… а сега ТИ ще я споделиш във Facebook нали 😉

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

2 thoughts on “Текстове, които продават

  1. Как да я споделя във Фейсбук, като бутона ти е само лайк, без шер! Виж в настройките на плъгина GetSocial, че в момента е майка плаче за българския футбол! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.