Вирусно съдържание или как да се възползваме от Link Earning техниките

Прави ли ви впечатление как някои публикации, видео клипове, или дори статуси в социалните мрежи стават по-популярни от други? Къде е разковничето, което променя нагласите? Точно за него ще говорим днес. Надявам се съветите ми като SEO копирайтинг специалист да са ви от полза.

Скоро проведох един доста сериозен експеримент върху темата с вирусното съдържание. Темата ми следваше няколко основни приоритета, за които ще стане дума малко по-долу. Самата статия достигна над 20 000 посещения в моя хейтърски блог и продължава да увеличава тази цифра. Беше споделена над 2200 пъти във Facebook, но доста по-малко в Twitter и Google+. Има над 65 публикувани коментара, но спрях тяхното публикуване, защото ме нападна истинска армия от платени тролове с фалшиви имена и пощи.

Защо на провокацията отговориха предимно хората в най-масовата социална мрежа – Facebook?

  1. Тя все пак е най-масова в България
  2. Най-много време се прекарва днес именно там, когато сме онлайн
  3. Аудиторията не е добре запозната, а понякога и некомпетентна по редица въпроси, защото рядко чете
  4. Аудиторията във Facebook при осреднена стойност е с най-нисък интелектуален капацитет – затова е и толкова податлива на масови и модерни влияния (пример: Еко и позитив вълните)
  5. Аудиторията няма свръх Eго, както това е факт в Twitter и Google+, където нивото е доста по-високо

Горното е действителен факт, до който съм достигнал след 1 година изследване на нагласите в съответните мрежи.

Какви са ключовите моменти за успеха на реализацията на едно вирусно съдържание? Защо хората споделят и вие имате армия, която изгражда обратни връзки, без да си мръднете пръста?

Провокирайте емоция – темата ми беше за референдума за АЕЦ Белене (аз лично подкрепям проекта по причините описани в статията)и отлично знаех, че хората у нас хората както обикновено ще се разделят на 2 групи. Едните яростни защитници, а другите бесни противници. У нас винаги е така, а аз винаги съветвам да спрете да преписвате учебниците и да адаптирате към конкретната среда.

Именно разделенията в стил ЗА-ПРОТИВ, Левски-ЦСКА, София-Провинция са все неща, които можете да използвате доста добре. Забелязали ли сте филмите на Гай Ричи – „Гепи“, „Две димящи дула“ и т.н., в тях има едно правило – няма любовна история – филмът е само за мъже като достатъчна е била тяхната лоялност, която е неоспорим факт. Не са филмите от типа пълни с кръв, но с любовна история, което лично за мен е безумна концепция.

Стигнахме до момента с тактическото отстъпление. Какво представлява то? Вие се отказвате от част от аудиторията си с идеята да спечелите друга част. При разговор с клиент, той ми казва, че иска при него да рекламират хотелите от Слънчев бряг. Аз му казах, че е по-добре да се фокусира върху Синеморец, Каварна, Созопол, Приморско или дори върху всички тях и пак ще спечели повече, ако се справи с първичната си алчност.

Защо? Защото всички са алчни – те се стремят да се харесат на максимален брой хора. Да привлекат максимален брой клиенти. Те не разбират, че отказвайки се чисто стратегически от нещо, за което всички се борят могат да спечелят всичко, което бива пренебрегвано от другите и да спечелят много повече. Аз лично наричам този феномен „Първична ирационална лакомия“.

Да се върнем към нашия експеримент с копирайтинг темата. Прецених своята лична теза и я накарах да работи за мен. Как? Много просто – провокирах. Провокирах защитниците на другата теза, които продължават да коментират (вече дори не публикувам коментарите) и да ме оплюват. Създадох емоция. Именно емоцията е това, което кара хората да споделят и да се ангажират с вашето съдържание.

Публикацията ми беше коментирана навсякъде в социалните мрежи от поддръжници и противници. Тъй като се постарах да прочета над 200, а в последствие до 500 страници доклади по темата, тезата ми беше много силна и актуална. Тя наистина можеше да се използва като форма на аргументация в спор, което естествено накара поддръжниците на АЕЦ Белене да я споделят навсякъде, та дори и хората, които се колебаеха я споделяха, защото представяше ценна и конкретна информация по темата.

В следващия момент стигаме до споделянето от страна на един поддръжник във Facebook. Какво следва? Всеки от нас има в приятелите си хора на 2-те тези. След споделянето, дори противниците кликваха на линка и четяха статията, което ми докара наистина доста добър трафик за мащабите на блог с 1000 посещения дневно.

С течение на времето статията създаде толкова мащабен ефект, че дори намери място в официалния сайт на град Белене като водеща новина. Линкове валяха от форуми, новинарски сайтове, дори тролове, подкрепящи моята теза пускаха линкове към мен в коментари под статиите на другите сайтове.

Да обобщим как да се справим с предизвикателството наречено вирусен копирайтинг:

  • Откажете се от част от аудиторията
  • Провокирайте точно тази част, от която сте се отказали аргументирано и мъдро
  • Дайте удобен инструмент за защита на тезата им в ръцете на избраната от вас част от читателите, на която угаждате
  • Използвайте провокация, атакувайки най-силните моменти в тезата на противниците си – иронията е чудесно средство
  • Бъдете актуални и адекватни
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.