Управление на репутация – 5 начина за изграждане и поддръжка на бранд

Помислете за последния път, в който сте излезли на вечеря и сте решили да опитате нов ресторант. Защо се спряхте точно на този ресторант?

Ако сте като повечето хора значи най-вероятно сте търсили онлайн или сте разгледали няколко сайта за ревюта, в търсене на ресторант с добра или отлична оценка и репутация.

Макар и позитивната онлайн репутация да е страхотна за ресторантите, които разчитат на добри ревюта за привличане на нови клиенти, има ли това истинско значение за вашия бизнес?

Всички знаем, че съвременните клиенти и бизнеси разчитат на Интернет, за да открият продуктите и услугите от които се нуждаят.

Те използват платформи за ревюта, социални медии и дори вашите уебсайтове, за да формират свое мнение за бизнесите, които откриват и от които в крайна сметка пазаруват.

Това мнение често бива разклатено от фактори като например:

  • Къде се показва бизнесът ви в резултатите;
  • Дизайнът и съдържанието на вашия сайт;
  • Присъствието ви в социалните медии;
  • Ревютата, мненията и оценките на клиентите.

Независимо какво казвате, правите и предоставят като краен продукт или услуга, вашата репутация има значение. Добрите новини са, че вие имате силата да я управлявате.

Управление на репутацията – какво означава всъщност това

Нека да започнем с основната тема – какво всъщност представлява управление на репутацията.

Самото словосъчетание говори само за себе си – вие управлявате своята репутация, т.е. начинът, по който хората виждат вашия бизнес и го възприемат.

Но един по-задълбочен анализ на термина ще ви разкрие много повече, а именно:

  • Това е мониторинг и умение за влияние върху онлайн репутацията на всеки бизнес или бранд;
  • Това е адресирането на негативните споменавания и ревюта.

Разглеждайки едно управление на репутацията можем да откроим три основни направления, по които трябва да се работи.

1. Изграждане – Най-често изграждането на една репутация се прави от нови бизнеси, които се стремят да наложат един добър и надежден бранд.

2. Поддръжка – Естествено след изграждането на репутацията тя следва да бъде поддържана. Всеки може да впечатли клиентите си с някаква иновация, добро обслужване и незабравимо преживяване, но истинското предизвикателство е това чувство на задоволство у клиентите да остане при всяка следваща интеракция с вашия бизнес.

3. Възстановяване – Ако репутацията ви е понесла удар, в следствие на лоши ревюта или нещо друго, тази форма на управление на репутацията е решението на проблема ви. Тя се състои основно от добър маркетинг и самореклама с цел възстановяване на добрия имидж.

Как може бизнесът ви да установи репутация онлайн

Това е въпрос, от който все повече бизнеси започват да се интересуват, осъзнавайки че бъдещето на търговията, услугите и магазините се премества бавно, но сигурно към Интернет.

Установяването на онлайн репутация преминава през няколко основни стъпки, в които вашето име да се появи в Интернет пространството и да се установи там.

1. Създайте си блог

Блогът е един изключително силен елемент при създаването на онлайн репутация. Той придава на вашия бизнес експертиза и позволява на хората да ви откриват, когато търсят неща, релевантни към услугите, които ви предлагате.

За да бъде ефективен вашия блог трябва да пускате редовно статии и тематиката трябва да е ориентирана към проблемите и желанията на хората, а не единствено към това, което вие предлагате.

2. Насърчавайте ревютата

Ревютата са важни за всеки бизнес и ще бъде лъжа, ако ви кажем обратното. Близо 90% от потребителите четат ревюта и им се доверяват.

Насърчавайте вашите клиенти да оставят по едно ревю, ако са доволни от вашите продукти/услуги.

Това има изключително висока тежест, когато говорим за покупка на продукти онлайн и по-конкретно в посока маркови маратонки или по-скъпи дрехи и обувки като цяло.

3. Придобийте известност

Няма как да придобиете каквато и да е репутация, без хората да разберат, че съществувате.

Напишете някоя експертна статия за чужд блог, възползвайте се от интернет реклама и промотирайте компанията си навсякъде, където това е възможно.

4. Навлезте в социалните медии

Макар и не основополагащи за вашия бизнес, социалните медии могат да ви помогнат в изграждането и поддържането на вашата репутация онлайн.

Повечето потенциални клиенти търсят информация за конкретния бизнес онлайн, преди да решат дали искат да имат контакт с него. Една значителна част от това търсене започва в социалните медии.

Ако имате активен профил в големите социални медии, вероятността да бъдете открити и вашата репутация да се повиши, е далеч по-голяма.

Няколко съвета за защита на репутацията ви

Ако вече имате установена репутация, тогава основната ви мисия е да я защитавате и поддържате. Ето ви няколко съвета, които ще ви помогнат в това начинание.

1. Знайте нещата, които може да контролирате

Макар насърчаването на клиенти за писане на отзиви да е нещо добро, вие не може да контролирате това какво ще напишат.

Поради това най-добрият вариант е да наблюдавате това, което се казва и да се опитате да отговорите на негативните ревюта по най-добрия възможен начин.

По-добрата опция е да се обърнете към нещата, които може да контролирате – класирането ви. Постарайте се да публикувате повече информативни и релевантни статии. Това ще отнеме повече време, но ще се отплати в дългосрочен план.

2. Знайте как да наглеждате репутацията си

Има много различни начини да наглеждате репутацията си. Някои бизнеси избират да се доверят на компании, специализирани в тази сфера, докато други използват приложения в тази насока, които могат да следят специфични ключови думи и да предоставят известия, когато компанията ви бъде спомената.

3. Интернетът е ключов

Дори и бизнесът ви да не е в Интернет и да не е свързан с него, вашите потенциални клиенти все пак разчитат точно на онлайн пространството и трябва да осъзнаете, че това е важен аспект от вашия растеж.

Трябва да предприемете стъпки за наблюдение на репутацията си онлайн, особено на местата, където потенциалните ви клиенти прекарват най-много време. Започнете като редовно търсите вашата компания и разгледайте резултатите и отзивите, които хората пишат за вас. Може би ще се изненадате от това, което ще видите.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.