Управление на репутация – 5 начина за изграждане и поддръжка на бранд

Помислете за последния път, в който сте излезли на вечеря и сте решили да опитате нов ресторант. Защо се спряхте точно на този ресторант?

Ако сте като повечето хора значи най-вероятно сте търсили онлайн или сте разгледали няколко сайта за ревюта, в търсене на ресторант с добра или отлична оценка и репутация.

Макар и позитивната онлайн репутация да е страхотна за ресторантите, които разчитат на добри ревюта за привличане на нови клиенти, има ли това истинско значение за вашия бизнес?

Всички знаем, че съвременните клиенти и бизнеси разчитат на Интернет, за да открият продуктите и услугите от които се нуждаят.

Те използват платформи за ревюта, социални медии и дори вашите уебсайтове, за да формират свое мнение за бизнесите, които откриват и от които в крайна сметка пазаруват.

Това мнение често бива разклатено от фактори като например:

  • Къде се показва бизнесът ви в резултатите;
  • Дизайнът и съдържанието на вашия сайт;
  • Присъствието ви в социалните медии;
  • Ревютата, мненията и оценките на клиентите.

Независимо какво казвате, правите и предоставят като краен продукт или услуга, вашата репутация има значение. Добрите новини са, че вие имате силата да я управлявате.

Управление на репутацията – какво означава всъщност това

Нека да започнем с основната тема – какво всъщност представлява управление на репутацията.

Самото словосъчетание говори само за себе си – вие управлявате своята репутация, т.е. начинът, по който хората виждат вашия бизнес и го възприемат.

Но един по-задълбочен анализ на термина ще ви разкрие много повече, а именно:

  • Това е мониторинг и умение за влияние върху онлайн репутацията на всеки бизнес или бранд;
  • Това е адресирането на негативните споменавания и ревюта.

Разглеждайки едно управление на репутацията можем да откроим три основни направления, по които трябва да се работи.

1. Изграждане – Най-често изграждането на една репутация се прави от нови бизнеси, които се стремят да наложат един добър и надежден бранд.

2. Поддръжка – Естествено след изграждането на репутацията тя следва да бъде поддържана. Всеки може да впечатли клиентите си с някаква иновация, добро обслужване и незабравимо преживяване, но истинското предизвикателство е това чувство на задоволство у клиентите да остане при всяка следваща интеракция с вашия бизнес.

3. Възстановяване – Ако репутацията ви е понесла удар, в следствие на лоши ревюта или нещо друго, тази форма на управление на репутацията е решението на проблема ви. Тя се състои основно от добър маркетинг и самореклама с цел възстановяване на добрия имидж.

Как може бизнесът ви да установи репутация онлайн

Това е въпрос, от който все повече бизнеси започват да се интересуват, осъзнавайки че бъдещето на търговията, услугите и магазините се премества бавно, но сигурно към Интернет.

Установяването на онлайн репутация преминава през няколко основни стъпки, в които вашето име да се появи в Интернет пространството и да се установи там.

1. Създайте си блог

Блогът е един изключително силен елемент при създаването на онлайн репутация. Той придава на вашия бизнес експертиза и позволява на хората да ви откриват, когато търсят неща, релевантни към услугите, които ви предлагате.

За да бъде ефективен вашия блог трябва да пускате редовно статии и тематиката трябва да е ориентирана към проблемите и желанията на хората, а не единствено към това, което вие предлагате.

2. Насърчавайте ревютата

Ревютата са важни за всеки бизнес и ще бъде лъжа, ако ви кажем обратното. Близо 90% от потребителите четат ревюта и им се доверяват.

Насърчавайте вашите клиенти да оставят по едно ревю, ако са доволни от вашите продукти/услуги.

Това има изключително висока тежест, когато говорим за покупка на продукти онлайн и по-конкретно в посока маркови маратонки или по-скъпи дрехи и обувки като цяло.

3. Придобийте известност

Няма как да придобиете каквато и да е репутация, без хората да разберат, че съществувате.

Напишете някоя експертна статия за чужд блог, възползвайте се от интернет реклама и промотирайте компанията си навсякъде, където това е възможно.

4. Навлезте в социалните медии

Макар и не основополагащи за вашия бизнес, социалните медии могат да ви помогнат в изграждането и поддържането на вашата репутация онлайн.

Повечето потенциални клиенти търсят информация за конкретния бизнес онлайн, преди да решат дали искат да имат контакт с него. Една значителна част от това търсене започва в социалните медии.

Ако имате активен профил в големите социални медии, вероятността да бъдете открити и вашата репутация да се повиши, е далеч по-голяма.

Няколко съвета за защита на репутацията ви

Ако вече имате установена репутация, тогава основната ви мисия е да я защитавате и поддържате. Ето ви няколко съвета, които ще ви помогнат в това начинание.

1. Знайте нещата, които може да контролирате

Макар насърчаването на клиенти за писане на отзиви да е нещо добро, вие не може да контролирате това какво ще напишат.

Поради това най-добрият вариант е да наблюдавате това, което се казва и да се опитате да отговорите на негативните ревюта по най-добрия възможен начин.

По-добрата опция е да се обърнете към нещата, които може да контролирате – класирането ви. Постарайте се да публикувате повече информативни и релевантни статии. Това ще отнеме повече време, но ще се отплати в дългосрочен план.

2. Знайте как да наглеждате репутацията си

Има много различни начини да наглеждате репутацията си. Някои бизнеси избират да се доверят на компании, специализирани в тази сфера, докато други използват приложения в тази насока, които могат да следят специфични ключови думи и да предоставят известия, когато компанията ви бъде спомената.

3. Интернетът е ключов

Дори и бизнесът ви да не е в Интернет и да не е свързан с него, вашите потенциални клиенти все пак разчитат точно на онлайн пространството и трябва да осъзнаете, че това е важен аспект от вашия растеж.

Трябва да предприемете стъпки за наблюдение на репутацията си онлайн, особено на местата, където потенциалните ви клиенти прекарват най-много време. Започнете като редовно търсите вашата компания и разгледайте резултатите и отзивите, които хората пишат за вас. Може би ще се изненадате от това, което ще видите.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.