Ходене по мъките или стереотипите в SPAM-а

Съвсем наскоро настоящата директория за статии, към която съм прикачил този блог е влязла в спам базата данни на Akismet. Какво обаче значи това. Отговорът е лесен.

Когато решите да прочетете дадена статия и имате желание да се изкажете по темата, за която става въпрос в нея, то публикувате коментар. Често използвате един и същи имейл адрес, както и един и същ уеб сайт, наред с името си, за да

Не става въпрос за консерви

идентифицирате по някакъв начин пред автора на блога или сайта.

Когато обаче видиш одобрени коментари от рода на „Nice article”, “Great Article” (с всички полета попълнени, включително сайт и имейл)и т.н. съвсем логично е да предположиш, че и твоят коментар, които е доста по-подробен и свързан с темата ще бъде одобрен. Проблема обаче идва, когато решиш да си сложиш истинското име, в моя случай „Dimitar Georgiev” (забележете, че умишлено не го пиша на кирилица, за да е четимо и по-добре да се възприема от англоговорящи автори).

Когато използваш името си, което за тези хора напомня руско, то ти директно се класифицираш като руски спамър, макар да допринасяш доста повече към темата от западните/индийски спамъри, които обаче се „казват” – Stanley, Erik, George и т.н. След като са те стереотипизирали като руски спамър, то ти изяждаш едно поставяне в SPAM папката на Akismet, който е най-масовия плъгин за борба със спам при наличието на WordPress блог.

След 2-3 такива изпълнения от двойностандартните блогъри, си те пращат като куче в спам база данните на Akismet и всеки твой коментар без значение излита към неприятната SPAM папка и ходи обяснявай, че нямаш сестра. Информацията, която се добавя там по мои лични наблюдения (не мога да гарантирам достоверност, но чрез тестове достигнах до този извод) са имейл адреса ти и твоя блог/сайт.

Естествено е възможно да е кофти практика от конкурентен SEO оптимизатор, които иска да разкара сайта ти от топ резултатите в SERP на Google, защото именно такъв ефект имаше това спрямо директорията ми за статии Article-bg.eu. В момента водя битка да я измъкна от там, като съм писал и до екипа на Akismet, за да ме премахнат от своята база данни. Тепърва ще разбера дали ще има ефект. У нас мръсотиите не са рядкост, та след като съобразим как се калят един друг родните оптимизатори пред Google, то няма сякаш какво да те изненада.

Вариантите за причината са два и скоро ще проуча в детайли нещата и ще видим, кой сват, кой брадат и кой на булката брат.

Ако имате други виждания по темата, то ще се радвам да ги обобщите в коментарите към настоящата статия.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.