Поне 5 причини защо да използвате параграфи в една уеб статия

Параграфите са скучни! Няма да чета тази статия, защото знам за тях всичко! Не, не знаете!

Четете ли доста? А четете ли статии написани в онлайн издания или блогове? Сигурно да, все пак живеем в епохата на интернет и днес огромна част от хората се информират онлайн, било то за новини или например за неща, като „Какво е копирайтинг?“, „Какво е SEO?“, че дори и например как да отпушите канала на мивката, без да викате водопроводчик…

Определение от Wikipedia за параграф:

“Малка част от текст в правилник,договор и подобни,която започва с нов ред,има самостоятелно съдържание и се означава със специален знак..”

Да се замислим защо параграфите са разпространени толкова много в интернет, но не толкова много в печатните материали? Ето няколко от разсъжденията, до които аз съм достигнал за времето, от когато се занимавам с копирайтинг, SEO и двете заедно в контекста на все по-търсения SEO копирайтинг.

1. Не можете да следите текста

Параграфи в текста

Ах, тези параграфи

За разлика от печатното издание, където да следите текста, без да загубите до кой ред сте стигнали е лесно, то в уеб не е така. Ако разполагате с хомогенен текст, то неговото следене често е досадна задача, която без причина ни кара да се разсейваме, вместо да се концентрираме върху смисъла на самия текст. Не мразите ли, когато трябва да превъртате страницата, четейки дълга статия и няколко секунди търсите до къде сте стигнали?

2. Мисловна и идейна диверсификация

Можете да промените гледната точка, да предложите следващ аргумент или идея, подкрепяща или отхвърляща тезата ви в нов абзац. Така хората ще възприемат по-добре структурата на текста и ще запомнят основните мотиви в него съвсем лесно – просто защото са разделени един от друг.

Всъщност като част от SEO копирайтинг услугите, които предлагам съм си наложил практиката в началото на една статия да правя т.нар. брейнсторминг. Така мога да създам идейно една статия за по-малко от минута, защото вече знам какво ще говоря в нея и така буквално виждам цялата и структура. Останалото са детайли.

3. Провокация

Ако искате внезапно да провокирате емоционално и мисловно своите читатели, да ги накарате да реагират, то може да направите това в… следващия параграф. И докато в предишния сте обяснили основното, за да вникнат в контекста, то в този им подавате Call-to-Action (призив за реакция).

Често се използва в т.нар. маркетинг текстове от ниско ниво, когато се търси бързо конвертиране на потребители в клиенти на вашата фирма, посредством фирмен уеб сайт или електронен магазин. Лично аз го наричам „WS телешоп“ синдром, но много хора го познават като „Call NOW“. Той има за цел да изкара читателя от комфорта на статията и да го накара да вземе решение, а не просто да затвори страницата и да загубите потенциала на ситуацията.

4.  Примери и обяснения

Друг често използван повод в копирайтинг услугите за използването на параграф е, когато желаете да разясните наглед сложна ситуация с елементарен пример, който би бил отлично разбран от 99,9% от хората, които четата статията. В крайна сметка, той се явява като подкрепящ аргументацията ви в по-горния параграф.

5.  Мощен и емоционален финал

Обожавам силните заключения. Те оставят траен спомен у читателя, по начин, по който дори първото изречение не би могло. Ако читателят е изчел цялата статия, то можете наистина да го грабнете с едно силно заключение, обобщаващо всичко, което сте имали да кажете и то по страхотен начин. Използвайте го, защото често можете да постигнете много с толкова малко, а всъщност той включва почти всичко изброено по-горе като комплексност и затова е толкова важен.

Бонус:

Не прекалявайте с дължината на параграфите. Това, което аз съм научил като копирайтър, е, че идеалната им дължина е между 4 и 7 реда. В противен случай потребителите се отегчават. Особено, ако липсват снимки, визуално подчертаване на текста, структурираност или въобще нещо, което да различава една част на текста от друга.

 p.s. В контекста на уеб, параграф и абзац са едно <p>Вашия текст тук</p> 😉

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

2 thoughts on “Поне 5 причини защо да използвате параграфи в една уеб статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.